A pontlövészet, más néven a céllövészet, kiépített lőállásból, a jól ismert körkörös céltáblákra történik. A lőtávolság a pisztoly versenyszámoknál 25 m, a kispuska versenyszámoknál 50 m. Pisztollyal álló testhelyzetben, a fegyvert általában egy kézben tartva szabad lőni, a kispuska lövészet fekvő testhelyzetben történik. A versenyen a kis- és a nagykaliberű pisztoly versenyszám a következő mozzanatokból áll: A versenyzők elfoglalják a lőállásokat, közben kihelyezzük a próbalapokat. Amíg valaki a lőállások előtt tartózkodik, a lőállásban a fegyverekhez nyúlni tilos!

A résztvevők először próbasorozatot lőnek, melyhez a versenybíró vezényszavára megtöltik a fegyvert, és a “Start” vezényszó után leadják a próbalövéseket. A próbalövések leadására öt perc áll rendelkezésre, a lövések száma nincs korlátozva. A “Tüzet szüntess, üríts!” vezényszó végrehajtása után, megtekintjük és elemezzük a próba találatokat. Akinek van látcsöve, a találatokat a lőállásból is folyamatosan figyelheti.

Ezután felrakjuk az értékelt lőlapokat. Az értékelt lövésekhez, a lövők csak újabb vezényszóra, tölthetik meg a fegyverüket, és a “Start” vezényszóra kezdhetik meg a sorozatot. A sorozat húsz lövésből áll, a húsz lövést általában folyamatosan egy lőlapra lőjük. A fontosabb versenyeken két lőlapra, 2×10 lövésre megosztjuk.

A sorozat befejezése után a fegyvereket csak azután szabad a dobozába eltenni, ha annak töltetlenségét a versenybíró ellenőrizte! A fegyverek ellenőrzése után összegyűjtjük az értékelendő lőlapokat és kihelyezzük a következő sorozat próbalapjait.

A lőállásból töltött, akadályos, vagy meghibásodott fegyverrel kifordulni, vagy kilépni tilos! Töltött fegyvert kézből letenni nem szabad! Akadály esetén a fegyvert a célok, vagy a golyófogó felé kell tartani, s az akadályt jelezni kell a versenybírónak. A mutatóujj, csak célzás közben l ehet az elsütő billentyűn, töltés, ürítés és akadályelhárítás közben, vagy ha a lövő a karját megpihenteti, a véletlen lövés elkerülése érdekében, a mutatóujjnak a sátorvason kívül kell lennie!

A kispuska lövészethez a lövő egy próba és három értékelt lapot kap. A próbalövések száma itt nincs korlátozva. A lőidő a 3×10 értékelt lövéssel együtt 40 perc.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!